We found 0 results. View results
Your search results

Нерухомість в Україні продовжує дорожчати: чому зростають ціни

16.11.2023

Ціни на житло в багатьох країнах світу останнім часом істотно піднялися. Вартість нерухомості на найдорожчому ринку світу в Гонконгу досягла рекордних висот через попит, обмежену пропозицію та низькі кредитні ставки. Експерти кажуть, що ціни на житло продовжуватимуть зростати. За останні 30 років у США зафіксовано найбільше зростання цін на житлову нерухомість. Що стосується України, протягом першого півріччя ціни на житло на вторинному ринку в найбільших містах України зросли в середньому до 9%. За деякими даними, ціни навіть досягли своєї “стелі”.

У 2022 квартири коштуватимуть дорожче 

Ціни на нерухомість в Україні збільшилися. Наприклад, щоб купити квартиру в Києві потрібно на третину більше грошей, ніж в інших містах. Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе зазначає, що ціни через пандемію коронавірусу навпаки мали знизитися, але ситуація кардинально інша. Вартість житла у країні зросла від 10 до 30%. Першими почали піднімати ціни забудовники, що потягнуло за собою вартість і на вторинному ринку. За словами експертів, якщо раніше ціни піднімалися не суттєво, то зараз різниця вже відчутна. Раніше квартиру в столиці можна було придбати, наприклад, за $80 тисяч, то зараз аналогічну з таким же ремонтом та технікою вже продають за $86 – $90 тисяч.

Чому зростають ціни 

Експерти ринку зазначають, що ціни стрімко зростають з двох причин: 

  • через зростання вартості будівельних матеріалів;
  • робітникам на будівництві потрібно платити більше, ніж раніше.

У столиці вже практично неможливо знайти будівельника за 650-700 гривень на день, фахівцям потрібно платити до 1,500 тисяч на день.
Також відзначається активний попит, що диктує пропозицію. Українці почали частіше купувати житло в кредит через зниження кредитних ставок. Цього року деякі банки готові надавати кредити населенню до 10%. Нерухомість в Україні може стати ще дорожчою, якщо у Верховній Раді ухвалять законопроект №5600, який передбачає підвищення сплати компаніями податків при проведенні операцій з нерухомістю на вторинному ринку. Українці, які продають більш ніж два об’єкти на рік, зобов’язані будуть заплатити 18% ПДФО з кожної наступної угоди.
Судячи з ситуації на ринку нерухомості, зниження цін не передбачається в Україні, і ціни тільки зростатимуть.

Що з орендою?

З початку 2021 року ціни на ринку оренди сповільнили зростання.За інформацією Асоціації фахівців з нерухомості України (АСНУ), ціни підвищилися лише від 10% до 15%. Найбільше відзначається зростання на невелике житло старої забудови, яке знаходиться у вдалій локації з добре розвиненою інфраструктурою. Ріелтори зазначають, що порівняно з минулим роком попит на оренду зріс на 20-25%. Найбільше оренда піднялася у великих містах: Києві, Харкові, Дніпрі та Одесі. В інших українських містах зростання не таке суттєве. На думку Асоціації фахівців з нерухомості України (АСНУ), ціни на оренду можуть ще зрости на 10-15% до кінця року. У результаті в 2021 році ціни на оренду підвищаться 25-30%. Під час піку коронавірусної інфекції навесні 2020 року вартість оренди на житло суттєво знизилася. У деяких містах, як, наприклад, у Миколаєві, Херсоні та Запоріжжі, ціни впали на 50-70%. Орендодавці йшли на поступки, щоби зберегти клієнтів. Пізніше з 2-ї половини 2020 року вартість оренди почала поступово зростати і зараз вже практично досягла докарантинних показників за словами аналітиків.

На ринку нерухомості України також спостерігається збільшення кількості нових квартир, що здаються вперше. Їхня вартість завжди висока через гарний ремонт і вартість самої квартири. У середньому по Україні здають такі квартири за 10 тисяч гривень (однокімнатні) та 15 тисяч гривень (двокімнатні), такі ціни вже давно стали нормою.
Що стосується Миколаєва, середня ціна оренди однокімнатної квартири на вторинному ринку становить близько 4500 грн., двокімнатної – 6000 грн. Дешевше можна винайняти квартиру в Корабельному районі в мікрорайоні Богоявленський та Балабанівка.

Якщо Ви плануєте купити або орендувати житло в Миколаєві, наше АН “Оксаген” допоможе з вибором відповідного житла ! АН “Оксаген” надає повний комплекс послуг із перевірки документів із супроводом угоди. Звертайтесь, завжди раді допомогти!

 

 

Compare Listings