We found 0 results. View results
Your search results

Відділення Петроградського комерційного банку у Миколаєві

У місті Миколаєві до 1947 року було дві головні вулиці, де були зосереджені адміністративні, культурні та комерційні установи. Вулиця Соборна (Радянська) – була адміністративно-торговельна, а на Великій Морській знаходилося багато комерційних і банківських установ.
Велика морська – одна з перших вулиць старого Миколаєва. У 20 столітті вона починає стрімко забудовуватися: тут звели кілька будівель банків, з’явилися комерційні контори, страхові та кредитні товариства, а також будинки заможних городян. Одним із значних банків на той час був Санкт-Петербурзький міжнародний комерційний банк. Відділення банку розташувалося за адресою Фалєєвська, 14. Будівля банку відмінно збереглася і досі прикрашає вулицю Фалєєвську, тут продовжує працювати один із банків.

Історія будівлі

Будинок колишнього Санкт-Петербурзького міжнародного комерційного банку створює унікальний ансамбль разом з іншими спорудами. Об’єкт був побудований в 1909 році, про це свідчать цифри на кутовому фасаді вгорі, також на будівлі можна побачити букви «СПМКБ». У 1869 року у Росії існувала сильна фінансова структура – Санкт-Петербурзький міжнародний комерційний банк. До 1914 він став другим серед акціонерних банків.Майже половина його капіталу належала Німеччині. 11 липня 1904 року відкрилося відділення цього банку та в Миколаєві.
Архітектура будівлі вражала тоді своєю розкішшю оздоблення, з вестибюлю на верхніх поверх вели мармурові сходи. Фасад був строго витриманий у стилі ампір-модерн. У будівлі також знаходилося страхове відділення банку, їдальня для службовців, комора, де були сейфи. Багатство декору, монументальність та великоваговість створювали важливий образ фінансової установи. У 1914 році назву «Санкт-Петербурзький» було замінено на «Петроградський». А 1917 року банк був націоналізований.

Будинок досі вражає своєю красою і є окрасою нашого міста. Наразі будівлі присвоєно звання пам’ятника архітектури місцевого значення.

Compare Listings