We found 0 results. View results
Your search results

Панельні будинки: переваги та недоліки

21.11.2023

Термін «панельні будинки» дуже часто зустрічається у будівництві, він походить від німецького «plattenbauten», що в перекладі означає будівлю, побудовану з плит. Такі види будинків широко поширені на пострадянському просторі, у Східній Німеччині, наприклад, їх можна зустріти часто-густо.
Панельний будинок є конструкцією, зібраною з готових залізобетонних панелей, з вже готовими дверними і віконними отворами.

Класифікація будинків панельного типу
Зараз у будівництві панельні будинки можна поділити на такі типи:

– великопанельне будівництво – зведення будівлі за допомогою великих панелей, фабричного виробництва, при такому способі панелі є одночасно і стінами та конструкціями, що несуть;

– каркасно-панельний метод будівництва – панелі виконують функцію огороджувальних конструкцій, а навантаження, що несе, розподіляється на каркас.

Види панелей

– одношарові панелі – панелі, виготовлені з бетону конструктивних марок або з легкого залізобетону;

– багатошарові панелі (сендвіч-панелі) – конструкції, виготовлені з жорсткого матеріалу (метал, ПВХ, ДВП, магнезитова плита тощо) по краях та шару утеплювача в середині, які склеюються між собою за допомогою холодного або гарячого пресування.
На відміну від радянських часів, зараз більше уваги стало приділятися екології та турботі про навколишнє середовище, тому сучасні панелі є більш екологічними, а також мають покращені експлуатаційні властивості.
Слід зазначити, що будинки панельного типу зазвичай займають нішу недорогого житла (економ-клас).

Переваги будинків панельного типу

  1. Швидкість будівництва Основною перевагою таких будівель є, звичайно, швидкість зведення. Поширену у великих містах 25 поверхівку, наприклад, можна побудувати менш ніж за рік. При цьому стіни, які вже будуть зведені через 3 місяці, решта часу знадобиться для виконання оздоблювальних та інженерних робіт.
  2. Вартість

Другою перевагою панельних будинків є їхня відносно низька ціна. Ціна квартири в такому будинку може бути на 15% нижчою, ніж у монолітно-каркасних або цегляних будинках. Пов’язано це, насамперед, із вищезгаданою швидкістю будівництва і, як наслідок, меншою трудомісткістю.

  1. Якість

Купуючи квартиру в панельному будинку, ви можете суттєво заощадити не тільки на етапі покупки, а й під час ремонту, оскільки панелі виконуються на заводах за встановленими технологіями та практично виключають нерівності. Отже, на чернові роботи з вирівнювання стін піде набагато менше часу та коштів.

Недоліки будинків панельного типу
Основним та головним недоліком панельних будинків є їх низькі теплоізоляційні властивості. Жоден панельний будинок не зрівняється в цьому показнику з цегляною або блоковою будовою. Будуючи плани купівлі квартири, обов’язково зверніть увагу на наявність утеплення від забудовника. Щоб не сталося так, що заощадивши трохи при покупці квартири, вам довелося б викласти кругленьку суму на її утеплення. Інакше взимку в такій квартирі буде дуже холодно, а влітку виснажливо спекотно.

Compare Listings