We found 0 results. View results
Your search results

Договір купівлі-продажу квартири: як правильно оформити

16.11.2023

При кожній угоді купівлі-продажу необхідно оформити перехід права власності від одного власника до іншого, для цього і використовується всім відомий договір купівлі-продажу. Оформляти такий договір має лише кваліфікований юрист. У цьому матеріалі розповімо, що необхідно знати при оформленні договору купівлі-продажу і як не потрапити на хитрощі аферистів.

Угода купівлі-продажу та необхідний пакет документів 

Угода купівлі-продажу квартири – це перехід прав від одного власника до іншого. Під час укладання договору бере участь продавець, покупець та його помічники – ріелтор і нотаріус. Після того, як договір укладено, дані про нового власника вносяться до Реєстру речових прав (електронна база власників нерухомості України). Покупцеві вручається оригінал договору та його завірена копія з Державного реєстру.

Необхідні документи для укладання договору купівлі-продажу квартири на вторинному ринку в Україні: 

  • дані учасників угоди: паспорти та ідентифікаційні коди;
  • документ, що підтверджує законне володіння нерухомістю (договір купівлі-продажу, спадковий договір, договір дарування, довічного утримання і так далі);
  • свідоцтво про шлюб або розлучення;
  • якщо це спадковий договір – свідоцтво про смерть;
  • якщо нерухомість була куплена в шлюбі, то письмова згода чоловіка чи дружини та їхня особиста присутність при укладанні угоди;
  • якщо власником є ​​неповнолітній, то необхідно мати на руках дозвіл від органів опіки та піклування;
  • свіжа оцінка житла (термін дії – 6 місяців);< /span>
  • виписка з реєстру про реєстрацію права власності;
  • технічний паспорт квартири;
  • інформація про те, що житло на момент продажу не закладено, не здано в оренду, не заарештовано і без боргів;</ li>

Скільки коштує оформити договір купівлі-продажу?

Перед укладенням договору учасники угоди повинні вирішити все заздалегідь, хто і за що платить. Це важливо, так як у нотаріуса можуть виникнути спірні питання, і як наслідок угода може не відбутися. Розкажемо про основні витрати під час укладання договору купівлі-продажу.

Що доведеться сплатити: 

  • послуги нотаріуса (від 3, 5 тисяч і вище), укласти договір можна у приватного нотаріуса, так і державного. Державна сума фіксована, приватна договірна;
  • податок – 1% вартості угоди;
  • пенсійний збір – 1% вартості квартири.

Можуть бути і додаткові витрати, наприклад, відкриття рахунку в банку, проведення платежів і відсоток за переведення в готівку грошей. Також, якщо до угоди залучено агента, він отримує свої комісійні (платить, як правило, замовник).

Як правильно укласти договір купівлі-продажу і не потрапити на шахраїв?

Щоб не потрапити на вудку квартирних шахраїв при покупці нерухомості обов’язково перевірте продавця і сам об’єкт. Важливо переконатися, що документи є не підробленими та дані про квартиру є до Реєстру майнових прав. Якщо у продажу не бере участі власник, має бути довіреність на продаж, також не зайвим буде дізнатися причину, через яку власник відсутній під час укладання угоди. Фахівці радять не полінуватися і зайти на портал Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна і перевірити, чи не знаходиться квартира під арештом. Можна скористатися також Єдиним державним реєстром судових рішень та переконатися, що вона не бере участі в будь-яких судових розглядах.

Для того, щоб надалі не було проблем з квартирою, слід з’ясувати всю інформацію не тільки про власника, а й про всіх прописаних у квартирі. Не повинні бути прописані неповнолітні чи недієздатні люди, чиї права можуть бути якимось чином порушені. Перед укладанням договору перевірте оплату за всі комунальні послуги, щоб у майбутньому не виникло неприємних сюрпризів від обслуговуючих компаній.
Що стосується оренди нерухомості в 2021 році, тут законодавством України не передбачено обов’язкове нотаріальне укладання договору. Укладаючи такий договір оренди, його можна оформити у простій письмовій формі. Чи звертатися за допомогою нотаріуса при оренді житла вирішують на власний розсуд.
Купля-продаж нерухомості – складна процедура, яка може принести чимало труднощів усім учасникам угоди. Радимо звернутися до АН “Оксаген”. Наші фахівці допоможуть правильно укласти договір купівлі-продажу та стати повноправним власником нерухомості. Звертайтесь, завжди раді допомогти!

Compare Listings