We found 0 results. View results
Your search results

Зростає попит на радянські квартири: чому українці купують старе житло

16.11.2023

За словами ріелторів в Україні зараз спостерігається підвищений попит на малогабаритне житло, побудоване за радянських часів. Експерти кажуть, що до кінця року зростання цін на невеликі квартири не перевищить 10%.
Зазначимо, що малогабаритне житло завжди було популярне на вторинному ринку. Українці купують житло, збудоване за радянських часів, не лише у Києві, а й в інших регіонах.

Чому зберігається попит на житло радянської забудови?

Вартість малогабаритних квартир радянської доби залежить від: 

  • розташування;
  • транспортної розв’язки;
  • технічного стану будинку та комунікацій;
  • ремонту в квартирі.

За словами президента Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрія Пити, з початку поточного року невеликі квартири піднялися в ціні від 7 до 10% залежно від перерахованих вище характеристик.
Вартість такого житла зростає через затребуваність і високий попит.Аналітики стверджують, що з 2018 до 2020 року ціни на однокімнатні квартири радянської забудови в середньому по всій країні збільшилися на 15%.

Попит зберігається, так як багато хто зараз не в змозі утримувати квартири або будинки великої площі, люди намагаються позбутися зайвих житлових метрів, які просто не використовуються. Частина також здає житло в оренду, інші розмінюють великогабаритне житло на менше за площею, щоб скоротити витрати. Нині з’явився новий тренд купувати житло на сьогодні та зараз, а не на перспективу. І насамперед купують малогабаритне житло: недорогі однокімнатні та двокімнатні квартири. Близько 70% попиту на вторинному ринку нерухомості припадає саме на малогабаритне житло радянської забудови, 60% попиту на однокімнатні квартири вартістю від $30 тисяч у великих містах, таких як Харків, Одеса, Дніпро, Миколаїв та досі. $50 тисяч у столиці.

Що з цінами?

Найбільше ціни на однокімнатні квартири підвищилися в таких областях, як Хмельницька (на 31,5%), Дніпропетровська, Вінницька та Полтавська (26%), Рівненська (24%), Закарпатська (24%), Чернігівська (22,5%), Київська (21%). В інших областях ціни зросли приблизно на 10-20%. І до кінця 2021 року ціни можуть зрости на 2-3%.

Однокімнатні та двокімнатні квартири в Україні це саме той вид житла, який дозволяє вирішити квартирне питання багато громадян.Також такий вид житла популярний для збереження коштів та подальшої здачі в оренду. Президент АСНУ зазначає, що зараз ціни на вторинному ринку нерухомості майже дійшли свого економічно розрахованого максимуму.
Вартість квартир на вторинному ринку може підвищитися, якщо в Україні запрацює доступна іпотечна програма. В уряді планують розглянути можливість продовження іпотечної програми забезпечення житлом під 5% для всіх українців. Зазначимо, що незважаючи на зростання вартості житла в Україні, середні ставки за іпотекою в травні знизилися до 15,7% на первинці (місяцем раніше 17,4%) та 13,4% на вторинному ринку (було 13,5%). Здебільшого іпотечні кредити на житло оформлюються на вторинному ринку.
Наші ріелтори допоможуть з пошуком привабливого бюджетного варіанту. Фахівці не тільки супроводжують купівлю чи продаж нерухомості в Миколаєві, але й допоможуть зі збиранням усієї необхідної документації.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings