We found 0 results. View results
Your search results

Оренда нежитлового приміщення: основні моменти

16.11.2023

Один з найпопулярніших видів заробітку серед інвесторів – купівля комерційних приміщень для подальшої здачі в оренду. Нежитлові площі здають під офіси, лофти, магазини, салони краси тощо. За законодавством України фізична чи юридична особа, яка має у володінні нежитлову нерухомість, може розпоряджатися нею на власний розсуд, це стосується і здачі в оренду. Які нюанси має знати власник під час здачі нежитлового приміщення в оренду? Про це у матеріалі.

Як здати нежитлове приміщення в оренду?

Призначення нежитлового приміщення 

Перед здаванням приміщення в оренду варто переконатися, що воно дійсно нежитлове і може використовуватися в комерційних цілях. Перед укладанням договору оренди обов’язково запитайте орендодавця, з якою метою буде використовуватися приміщення, вся ця інформація має бути зазначена в договорі оренди. Нежитлові приміщення поділяються на офісні, складські, торгові чи виробничі.
Варто зазначити, що в українському законодавстві є правила щодо здачі житлової та нежитлової нерухомості в оренду. Так, наприклад, ФОП, які сплачують єдиний податок, можуть здавати комерційний об’єкт в оренду, але є певні обмеження:

  • житлове приміщення не повинно перевищувати 400 кв.м.;
  • нежитлове приміщення не повинне перевищувати 900 кв.м.

Власнику також варто врахувати, що підприємець, який орендує приміщення, має право на оформлення суборенди. Недобуд або не введений в експлуатацію об’єкт здавати в оренду забороняється.

Правила здачі нежитлового приміщення в оренду 

Щоб вдало здати нежитлове приміщення в оренду краще звернутися до перевіреного агентства нерухомості. Агенти АН “Оксаген” проконсультують з усіх питань.

Перед здаванням нежитлового приміщення в оренду власник повинен з’ясувати: 

  • чи потрібно ремонт або перепланування приміщення відповідно до особливостей експлуатації;
  • якщо потрібні будь-які ремонтні роботи, то потрібно позначити терміни і хто їх оплачуватиме, всі ці нюанси слід вказати в договорі оренди.

Що вказується в договорі про оренду нежитлового приміщення: 

  • локація об’єкта та його ринкова вартість;
  • чи має орендар право передавати об’єкт у суборенду та на яких умовах;
  • строки, умови та розірвання договору, способи врегулювання спорів;
  • для яких цілей буде використовуватися приміщення;
  • вартість оренди для нежитлових приміщень вказуватися за 1 квадратний метр, що діє в Миколаєві та області, фіксується право орендодавця на зміни вартості оренди;
  • оплата комунальних платежів.

Як визначити вартість оренди комерційного приміщення?

Звичайно, кожен власник комерційної нерухомості хоче отримати максимальну вигоду від здачі своєї нерухомості. Але якщо ви новачок на ринку, встановити вартість оренди нежитлового приміщення досить складно. Встановивши надто високу ціну, ви будете роками шукати орендарів, а надто низька може викликати підозру. Для визначення вартості найкраще звернутися до фахівця. Якщо ви самостійно хочете призначити ціну, можна проаналізувати схожі оголошення. На вартість оренди впливає:

  • площа;
  • стан об’єкта, ремонт та комунікації;
  • наявність меблів, інтернету, паркування;
  • локація;
  • прохідність та інше.

Якщо ви ваш об’єкт простоює, то він згодом може втратити ліквідність. Також за нього потрібно сплачувати податок (2% від кадастрової вартості об’єкта щорічно). Будь-яке приміщення потребує догляду, а це ще й додаткові експлуатаційні витрати. Саме тому важливо здавати комерційну нерухомість регулярно. Пошук потенційних орендарів через ріелторів проходить набагато швидше і ефективніше. Фахівець зробить оцінку, розмістить оголошення на популярних інтернет майданчиках, перевірить потенційного клієнта тощо. При правильному підході оренда буде взаємовигідною і для орендодавця, і для орендаря. При необхідності з усіх питань ви можете звернутися до нас, в АН Оксаген, завжди раді допомогти!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings