We found 0 results. View results
Your search results

Розділ спадщини без заповіту: як не допустити конфліктів у сім’ї

16.11.2023

Конфлікти з поділу спадщини часто беруть для сюжетів у літературі та кіно, адже вони досить часто зустрічаються в реальному житті. Як вирішити суперечку мирно і без “війни” в сім’ї?
Звичайно, заповіт значно спрощує поділ майна між спадкоємцями, але буває, що власник не встигає його оформити. Якщо заповіту немає, то його майно має бути розподілено відповідно до законодавства. Наслідувати мають право лише подружжя, яке офіційно перебували у шлюбі та деякі інші родичі.

Експерти наголошують, що головні правила про розподіл майна при отриманні спадщини зазначені у статті 1261 Цивільного Кодексу України. Існує черга при розподілі майна за законом: діти померлого, чоловік чи дружина, і навіть батьки. Важливо, що однакові права мають як діти, і усиновлені спадкоємці, і навіть якщо вагітність настала за життя спадкодавця. Якщо спадок ділять діти та чоловіка після смерті чоловіка, то майно розділяється порівну, тому що вони вважаються першою лінією спорідненості.

Подружжя та діти від попереднього шлюбу 

У цьому випадку спадкоємці повинні розділити майно в рівних частинах, але це діє тільки, якщо спадкоємців не усиновила інша людина, а з дружиною або чоловіком, шлюб був зареєстрований офіційно.
Досвідчені адвокати кажуть, що спадок без заповіту можна оскаржити в суді, довівши, що дорослі діти не надали належної допомоги недієздатному батькові або порушили закон зі шкодою для його інтересів. Якщо у померлого немає дітей, онуків або правнуків, партнер успадкує все особисте майно померлого. Важливо акцентувати увагу, що при розірванні шлюбу друга половина повністю втрачає право наслідування, а також при визнанні шлюбу недійсним.

Діти від інших шлюбів 

Діти батьків, що померли без заповіту, успадковують майно в рівних частках. Це стосується і дітей від попередніх шлюбів. Якщо діти повнолітні, а батько був недієздатним, питання спадкування може бути врегульовано в судовому порядку.

Внуки 

Внуки належать до другої черги спадкування, тому питання успадкування вирішується тут на користь дітей, але діти можуть виявити бажання, щоб онуки отримали активи від їхньої спадщини.

Внуки та правнуки не можуть успадковувати за законом, за винятком випадків:

  • їхній батько або дідусь/бабуся померли раніше, ніж особа, яка не залишила заповіту;

У цих випадках онуки або правнуки можуть успадкувати в рівних частинах те, що належало їхнім батькам.
Існує також таке поняття як фактичне прийняття спадщини, якщо заповіт відсутній. Наприклад, спадкодавець мав громадянську дружину, яка проживала з ним тривалий час, і при цьому вона не відмовлялася від спадщини.

У разі відсутності у померлого родичів, його нерухомість переходить до держави.

Що ускладнює процедуру наслідування без заповіту?

Розділ майна при наслідуванні без заповіту може ускладнити факт загального права майнової власності померлого з одним із спадкоємців. Якщо є кілька спадкоємців на активи спадщини та їх складно розділити, то співвласникові швидше за все доведеться виплатити компенсацію чи продати нерухомість.

Вступ у спадок – складний і тривалий процес, який може бути ускладнений наявністю спільної власності, кредитними зобов’язаннями, іпотекою і так далі. Без допомоги професіонала точно не обійтися

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings