We found 0 results. View results
Your search results

Херсонське шосе, Миколаїв: історія виникнення

Миколаєв і сьогодні відрізняється правильним розташуванням міських кварталів і цьому він завдячує таланту архітектора І. Старова. Відомий архітектор спроектував вулиці під прямими кутами та шириною до 30 метрів, а деякі й більше – від 65 до 85 м. (проспект Центральний, Чкалова, Чигрина). Першими були названі старі вулиці – Артилерійська, Адміральська, Садова, Херсонська.

Розкажемо про вулицю Херсонської, яка розташувалася в Інгульському районі Миколаєва.

Історія

Вулиця Херсонська (сучасний Центральний проспект) – це широка, поздовжня вулиця, вона перетинала центр міста, Городову та Адміралтейську його частини. Колись між вулицями Херсонської (проспект Леніна) та Привізної (Дунаєва), Соборної (Радянської) і Глазенапівської (Декабристів) була величезна базарна площа. Прямо тут на Херсонській вулиці стояли великі м’ясні, рибні лавки з льодовиками в підвалах, де зберігалося м’ясо. Поблизу базарної площі будували будинки найбагатші купці міста Миколаєва, деякі з них збереглися й досі.
У 1822 році Федоров перший запропонував назвати вулицю Херсонської, але назва була затверджена вже пізніше в 1835 році. Назвали вулицю на честь сусіднього міста Херсона та порту – Херсона, яке стало першим суднобудівним центром на Чорному морі. Вулиця вказує на місто Херсон та виводить на Херсонську дорогу.Вона брала свій початок від Спаського пагорба. У 30-х роках минулого століття тут знаходився Воловий двір Морського відомства, а також Старий редут – частина фортеці, яка існувала ще до заснування міста.

На початку вулиці Херсонської була побудована в 1869 році Симеоно-Агрипінська церква. У народі її називали просто Семенівською. Наприкінці 19 століття працювала фабрика сільськогосподарських знарядь братів Донських, на той час найбільше капіталістичне підприємство. Вже в 20-х роках 19 століття вулицю перейменували на Першотравневу на честь 1 травня. Пізніше до 100-річчя Леніна вона отримує назву «проспект Леніна» (проспект Центральний). Частину проспекту називають «Херсонське шосе».

Вулиця зараз

Вулиця Херсонське Шосе – широка та довга вулиця (близько 7 кілометрів), яка і зараз є важливою магістраллю міста Миколаєва. Забудова тут представлена ​​багатоповерховими житловими будинками та приватним сектором. Тут розташовано багато сучасних адміністративних та торгових будівель. Один з багатоповерхових будинків за адресою Херсонське шосе, 28 прикрашений красивим настінним малюнком дівчини, яка обіймає себе. Намалював його відомий київський стріт-художник Олександр Корбан.

Compare Listings