We found 0 results. View results
Your search results

Скільки платять ріелторам в Україні та інших країнах?

16.11.2023

У цьому матеріалі розповімо скільки отримують ріелтори в Україні та інших країнах світу. Зазначимо, що заробіток посередника з нерухомості складається з відсотків від скоєних угод. Наприклад, при продажі квартири в Миколаєві він отримує комісію в розмірі від 3-5% від ціни нерухомості. Також заробіток залежить від правил на ринку нерухомості та особливостей компанії, де працює агент.

Від чого залежить комісія ріелтора в Україні

Комісія ріелтора в Україні залежить від кількох факторів. Це: 

  • ситуація на ринку нерухомості в загальному і в конкретному місті;
  • клас та тип нерухомості;
  • формат роботи;
  • рівень підготовки агента.

В Україні поки що не існує законів, які б регулювали діяльність на ринку нерухомості, як і формували вартість послуг агентів. Вартість послуг посередника в Україні складає 2-5% суми угоди. Якщо продається об’єкт вищого класу, то відсоток може бути меншим.У столиці України та у великих містах ставка становить 3-5% від суми угоди, 5% частіше беруть, якщо працюють у форматі партнерських продажів. Комісія в 2% зустрічається дуже рідко, в основному в маленьких містах. Буває, що агент встановлює фіксовану суму за послуги і вона залежить від суми угоди.

Хто зі сторін платить за послуги ріелтора

Як правило, в Україні комісія за послуги агента оплачується покупцем. Така ситуація виникла на ринку нерухомості ще 20-30 років тому. У цей час було складно купити житло і спостерігався великий дефіцит нерухомості, а охочих купити квартиру в місті було набагато більше, ніж на ринку. Агенти витрачали багато часу на пошук об’єкта та комісію оплачував покупець. Зараз, звичайно, ситуація на ринку зовсім інша, представлена ​​велика кількість об’єктів як на первинному, так і на вторинному ринку. У деяких містах практикують схему оплати, коли продавець та покупець самостійно розподіляють комісію. Кожна ситуація індивідуальна, тому угода може бути оформлена за домовленістю між ріелтором та продавцем.

Скільки платять ріелторам в інших країнах?

У деяких країнах, як і в Україні, комісія агента залежить від ринку нерухомості, в інших комісію визначає законодавство та кодекси спеціалізованих товариств.

Розкажемо яка комісія покладена ріелторам в інших країнах.Наприклад, у Великобританії вона становить від 0,5% до 3%. Певних законів, які регулюють комісію агента, немає. Як і в Україні все залежить від ситуації на ринку. Найчастіше її оплачує продавець, але є винятки.
У Німеччині комісія агента становить від 3% до 7%. Ставки нижче 3% немає, але можуть бути винятки у разі купівлі-продажу елітного житла. Законом комісія не визначена, але є рекомендації Асоціації ріелторів, яких переважно дотримуються. У Греції – комісія стягується і з продавця нерухомості, і з покупця, вона становить 2% вартості нерухомості.
Італійські агенти беруть від 2% до 7%. Розмір комісії затверджено торгово-промисловими палатами. За незгоди сторін вони можуть оскаржити суму в суді.
Китайські агенти беруть 20%, російські від 10% до 15%. Арабські – 15%. У Китаї в деяких випадках комісія досягає рекордних для галузі 30%. У США ставка встановлюється за згодою сторін і становить від 4,5 до 6%.
Зазначимо, що комісія ріелторів в нашій країні багато в чому схожа з показниками в інших країнах. Існують і значні відмінності, коли регулювання відбувається за допомогою законодавства і різних кодексів.
Якщо ви потребуєте ріелтерських послуг, звертайтесь до АН «Оксаген», наші агенти допоможуть з пошуком квартири та проконсультують з усіх питань!

Compare Listings