We found 0 results. View results
Your search results

Відкриття ринку землі в Україні: як підготуватися

16.11.2023

Найближчим часом стартує відкриття ринку землі в Україні. З 1 липня 2021 року українці матимуть право продавати свою землю. Міністр агрополітики Роман Лещенко раніше заявляв, що вартість одного гектара землі після відкриття ринку становитиме близько двох тисяч доларів.

Нагадаємо, що мораторій на землі сільськогосподарського призначення було встановлено в нашій країні ще в 2001 році і діяв 20 років. Прем’єр України Денис Шмигаль розповів, що після того, як ринок землі буде запущено, вартість української землі поступово зростатиме. Він зазначив, що відкриття ринку дає право розпоряджатися своєю землею, а чи не обов’язок продавати землю.

Як проходитиме відкриття ринку землі в Україні?

В уряді заплановано відкриття ринку землі в кілька етапів.

Перший етап 

Перший етап відкриття – з 1 липня 2021 до 1 січня 2024 року. Протягом цього часу дозволяється продаж землі лише фізичним громадянам України (обмеження 100 гектарів в “одні руки”.). Таким чином, власники земельних паїв зможуть продати свою землю виключно фізичним особам. Переважне право купівлі мають орендарі таких земельних ділянок, не менше нормативної оцінки земельної ділянки.

Другий етап 

З1 січня 2024 року до 1 січня 2030 року. На другому етапі земельної реформи купити земельний пай зможуть уже юридичні особи, які зареєстровані в Україні із 100% українським капіталом. Тут діє обмеження вже в 10 000 гектарів та переважне право купівлі орендарів цих земельних ділянок.

Не виключаються й інші етапи відкриття ринку землі, де можуть у гру вступити іноземці, але перед таким етапом має пройти всеукраїнський референдум.

Що має зробити кожен власник землі до відкриття ринку?

Така важлива подія, як відкриття ринку землі, розширить можливості для бізнесу та підприємців, але не виключено, що цим також зможуть скористатися шахраї.

Як убезпечити свою земельну ділянку від рейдерства?

  • Перевірте всі дані про свою земельну ділянку, скориставшись Державним земельним кадастром. Якщо земельній ділянці не присвоєно кадастровий номер, необхідно звернутися до землевпорядної компанії. Вам підготують технічну документацію, на цій підставі ділянка буде внесена до Державного земельного кадастру з кадастровим номером.
  • Перевірте реєстрацію свого права власності на земельну ділянку, скориставшись Державним реєстром права на нерухоме майно.
  • Перевірте зареєстроване право оренди на земельну ділянку в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Права орендаря захищаються законом, навіть у разі зміни власника земельного паю.
  • Дізнайтеся нормативну оцінку земельної ділянки на порталі Нормативної грошової оцінки, тут буде вказана мінімальна вартість ділянки, але це не ринкова ціна. Для встановлення ринкової ціни слід вивчити ринок, перевіривши схожі пропозиції у вашій місцевості.
  • Контролюйте продаж самостійно і не довіряйте незнайомим особам.

Якщо ви не хочете стати жертвою рейдерів, варто заздалегідь подбати про правильне оформлення всіх документів на земельну ділянку, що підтверджують право власності. Земельна ділянка повинна мати кадастровий номер і повинна бути внесена в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (ДРП).Ці дії допоможуть захиститися від аферистів та відбити атаки рейдерів.

Compare Listings