We found 0 results. View results
Your search results

Як продати частину (частку) будинку

16.11.2023

В Україні закон дозволяє бути власником не тільки об’єкта, а й його частини (частки). Частина нерухомості могла дістатись у спадок, внаслідок розподілу майна при розлученні, куплена чи подарована. У власників такої нерухомості постає питання, як продати частину будинку чи квартири. Розповімо у цьому матеріалі про варіанти продажу такого житла.

Який у вас вид спільної власності?

Перед продажем частини нерухомості необхідно в першу чергу з’ясувати, яка саме у вас власність. За українським законодавством є два види власності: 

  • загальна пайова;
  • загальна спільна.

При першому варіанті частки нерухомості чітко встановлені. Це великий плюс, хто планує продати свою частину. Власники нерухомості, яка перебуває у спільній частковій власності, мають право самостійно розпоряджатися своїм майном (стаття 361 Цивільного кодексу України).
Що стосується спільної сумісної власності, тут все складніше. За законом ви разом із співвласником на рівних умовах можете розпоряджатися майном. Буває складно виділити частини кожного власника, але і в цьому випадку в документах вказується, якою часткою володіє кожен власник, таким чином власність ставати частковою.

Переважне право співвласника 

Що при спільній частковій, що при спільній спільній власності, переважне право власності має завжди співвласник житла. Кожен власник повинен знати про продаж житла та про її ціну. Як правило, роблять це офіційно: ріелтор, продавець або нотаріус, що супроводжує, надсилає всім власникам лист, в якому йдеться про продаж. Їм дається місяць на роздуми. Якщо хтось із співвласників погоджується на покупку, то треба продати саме йому. Так зазначено у законодавстві. У разі відмови всі співвласники повинні письмово вказати, що вони не хочуть купувати нерухомість і запевнити це у нотаріуса. Ситуації можуть бути різні, деякі власники можуть відмовити йти до нотаріуса, оскільки це не їхня справа. Продаж частини житла може бути проблематичним у цьому випадку і краще бути в добрих відносинах із сусідами.

Варто зазначити, що слід займатися купівлею-продажем частини нерухомості, коли частка зазначена офіційно в документах і на руках є документ, що підтверджує право власності на ½ частку будинку.

Як продати частину будинку без згоди співвласників?

Деяких продавців цікавить питання, чи можна продати частину майна без згоди співвласників, так як останні живуть далеко або вони з ними не спілкуються.Відразу зазначимо, що це в цьому випадку є складнощі. Є варіант – дізнатися адресу співвласників та надіслати їм листи із пропозицією про купівлю житла та почекати місяць. Якщо відповіді не буде, то можна почати продаж житла. Але тут виникає ризик і продаж може бути оскаржений у суді, якщо співвласник зможе довести, що не був повідомлений про продаж.

Фахівці ринку нерухомості кажуть, що є ще один варіант – дарування нерухомості. У цьому випадку обдарований має сплатити податок 5% від ціни нерухомості та 1,5% військового збору. В результаті може вийти велика сума. Також перед угодою має бути проведено оцінку об’єкта, від чого і залежатиме даний податок.

Покупка або продаж нерухомості – це складний процес, який вимагає багато часу та зусиль. Кожен крок вимагає певних знань і досвіду, а помилки можуть варті пристойної суми грошей. Скориставшись допомогою професійного ріелтора, ви заощадите час та сили. Звертайтеся в АН «Оксаген», наші фахівці допоможуть продати житло (його частина) з дотриманням усіх правил і норм закону!

Compare Listings