We found 0 results. View results
Your search results

Як жити далі, коли йде війна: практичні поради

16.11.2023

 24 лютого життя українців сильно змінилося, на нас напала росія. Обстріли, зруйновані будинки, смерті людей та тисячі вимушених переселенців – все це приніс нам “російський світ”. Всі ми зараз відчуваємо стрес, у кожного він проявляється у різний спосіб. Але все ж таки потрібно оволодіти собою і спробувати впоратися із ситуацією. Найкращим способом буде повернутися до роботи, заради себе та своєї сім’ї, якщо ви знаходитесь у безпеці.

 Чому варто почати жити звичним життям?

 Звісно, ​​дуже складно змиритися з думкою, що в Україні триває справжня повномасштабна війна. Але реалії такі, і нам нічого не залишається, як зараз прийняти ситуацію і жити далі. Ми повинні зрозуміти, що ситуація швидко не зміниться і нам необхідно пристосуватися до цієї ситуації. Почніть виконувати свою роботу та рухайтеся далі. Потрібно почати працювати, стати на оборону України, взяти себе в руки і не впадати в паніку та депресію.

 

 Нові реалії 

 Давайте згадаємо COVID-19, про який на якийсь час багато хто зараз забув. Пандемія тривала близько двох років. Всі звикли до нового життя, носіння масок, локдауну та збереження дистанції. Щоб повернутись до звичного життя під час війни, фахівці радять повернутися до звичної рутини наскільки це можливо. Дуже важливо перейти на стадію адаптації, коли діємо раціонально.

Нам потрібно не тільки виживати, а й жити під час війни, заробляти на життя, платити податки. Після війни буде ще більше роботи – відновлювати все, що було зруйновано. Також важливо зрозуміти, що ми перебуваємо в таких умовах на невизначений термін і потрібно адаптуватись.

 Як прийняти нову реальність?

 Слідкуйте за собою, війна війною, але не варто забувати про себе. Коли емоції зашкалюють, зробіть дихальні вправи на подовжений видих. Відволікти можуть найпростіші заняття: читання, перегляд фільму, прослуховування музики, прибирання, приготування їжі тощо.Важливо пам’ятати, що на нас впливають не події, а значення, яке ми їм надаємо.
Експерти також радять на якийсь час скоротити інформаційний потік. На даний момент це складно, але варто спробувати, і ви помітите різницю. Мозку необхідна інформаційна тиша, хоча б на якийсь час. У жодному разі не варто забувати про свою безпеку, якщо у вашому регіоні звучить сирена – не ігноруйте.
Якщо не виходить впоратися з емоціями, то попросіть допомоги у психолога. Багато фахівців зараз пропонують безкоштовні послуги для постраждалих від війни. Номери психологів та організацій можна знайти на порталі “ВзаємоДія”.

Допоможіть іншим. Комусь може бути гірше і їм потрібна екстрена допомога. Притулки для тварин зараз переповнені, і якщо ви давно мріяли про вихованця, то зараз настав час обзавестися новим другом. Вихованці та турбота про них покращує емоційний стан людини. Але це буде гарна ідея тільки, якщо ви знаходитесь в безпечному місці.

 Як залишатися стабільними?

 Комунікуйте з людьми, які налаштовані позитивно і не нагнітають ситуацію. Дистанціюйтеся від негативних людей, зараз не час йти в себе. Жартуйте, гумор завжди допомагає впоратися зі стресовими ситуаціями. Беріть приклад з нашого миколаївського губернатора Віталія Кіма, який міцно посів місце у серцях багатьох українців завдяки своєму почуттю гумору та оптимізму.

Адаптуємось до нових реалій, намагаємось бути стабільними та сильними, щоб допомогти Україні перемогти!!!! Слава Україні!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings