We found 0 results. View results
Your search results

Механіко-технічне училище у Миколаєві

1 липня 1902 року в місті Миколаєві відкрилося середнє механіко-технічне училище з нижчою ремісничою школою. Тут почали готувати кваліфікованих спеціалістів середньої ланки до роботи на суднобудівних заводах. Наразі у будівлі працює машинобудівний інститут Національного університету кораблебудування.

Історія створення освітнього закладу 

У нашому місті завжди були потрібні робітники для суднобудівної галузі. За указом самого імператора Миколи II, за його “високим наказом” було створено це технічне училище. Наказав імператор створити училище у відповідь на зауваження з листівки Миколаївського військового губернатора. У листівці йшлося про те, що в місті немає російських механіків із середньою підготовкою.

Для цих цілей Миколаївська міська Дума виділила земельну ділянку на перетині вулиць Ковальської та Бузької, вартість проекту на те час становила 100 000 рублів. У 1903 році будівля була збудована за проектом відомого міського архітектора – Є.А. Штукенберг. У Миколаєві збудовано багато будівель за його проектами. Усі місцеві газети тоді писали про відкриття училища та називали його «світлим училищним палацом».

У 1913 році директором училища став Іван Степанович Некрасов. За нього була створена теплотехнічна лабораторія.Пізніше Некрасов отримав звання професора і став першим завідувачем Кафедри суднових головних механізмів Миколаївського кораблебудівного інституту.
Освітня установа з 1917 року була у підпорядкуванні міністерства народної освіти Тимчасового уряду, а пізніше підкорялася УНР та Українській державі. Існувала вона за гроші суднобудівних заводів, різних благодійників, а також за рахунок плати студентів.

У 1916 році училище хотіли зробити вищим навчальним закладом, але ці плани не вдалося втілити в життя через Першу світову війну. Вже наступного року Механіко-технічне училище було перетворено на Миколаївське політехнічне училище. Пізніше за радянських часів воно стає індустріальним технікумом ім. К. Тімірязєва, який 1930 року реформований до Миколаївського кораблебудівного інституту.

Після закінчення навчання студенти отримували тут спеціальність механіка-корабела або техніка – будівельника суден.

Compare Listings