We found 0 results. View results
Your search results

Морська астрономічна обсерваторія

У всьому світі існують лише дві позиційні обсерваторії, які виконують завдання визначення небесних світил. Одна з них розташована у Вашингтоні, інша – у Миколаєві.

Будівництво Морської астрономічної обсерваторії у Миколаєві було закладено у 1821 році за проектом Федора Вунша. У той час Чорноморському флоту необхідно було проводити астрономічні дослідження. Головним командиром Чорноморського флоту та портів у 1816 році став Олексій Самуїлович Грейг. Він розумів, що без астрономічного забезпечення флот не зможе виконувати своїх завдань. Архітектор Ф.І. Вунш успішно реалізував завдання Грейга, але через хворобу не зміг брати участь у проекті, надалі будівництво контролював Б. В. Фан дер Фліс та Л. Опацький.
Будівля була побудована в центрі міста, на найвищій точці. Воно досі прикрашає обсерваторну вулицю, надаючи їй величного вигляду. З вершини Спаського пагорба відкривався чудовий краєвид на акваторію Бузького лиману.

Архітектура будівлі 

Будинки побудовано в стилі російського класицизму і має Т-подібну форму. Головний вхід будівлі, оформлений шести колонним портиком доричного ордера, знаходиться з боку парку.Стеля об’єкта спирається на 16 колон, а над аудиторією археолог продумав високу ротонду з плоским дахом, у центрі якого пророблено круглий отвір для спостереження навколозенітних зірок. У стінах ротонди є отвори та 12 вікон, через них і спостерігали за небесними світилами у будь-якій частині неба. Архітектура будівлі досі захоплює.

Обсерваторія зараз

Наша обсерваторія може похвалитися найбільш точною географічною широтою та довготою, а також добре організованою Службою часу. У 1912 році установа стала “сухопутною”. Дивом вдалося зберегти інструменти, майно та астрономічну бібліотеку після революції та громадянської війни. В архівах збереглися цікаві відомості про трирічну експедицію на острів Західний Шпіцберген, розташований у Норвегії, під керівництвом Г.М. Петрова. Миколаївські вчені виявили переваги спостережень за полярної ночі.

Миколаївська астрономічна обсерваторія продовжує працювати і має складне наукове обладнання. Вона – одна із найстаріших обсерваторій Східної Європи та перебуває у підпорядкуванні Міністерства освіти і науки України. Також її було включено до попереднього списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України.

Compare Listings